Rucola voor drie seizoenen oogst

Rucola in potten

Rucola in potten

Rucola (Diplotaxis tenuifolia) is een prima plant om op zelfs een balkon het grootste deel van het jaar blaadjes te kunnen plukken.  Ze zijn meerjarig én zaaien zichzelf uit, dus eenmaal opgestart groeien ze gewoon door. Je kunt voortdurend blaadjes plukken om je bord mee te garneren, op brood te eten, bij salades te doen. Ook kun je de bladeren natuurlijk zo van de plant snoepen.

De andere ‘Rucola’ is de ‘Eruca vesicaria sativa’ maar die is slechts éénjarig en niet zo pittig van smaak.

Het is natuurlijk een groot voordeel als planten meerjarig zijn, dan kun je er vaak zelfs in de winter nog van plukken in het geval van Rucola en lopen de planten vroeg in het voorjaar krachtig uit waardoor je een heel lang oogstseizoen hebt.

Dat ze daarbij zichzelf uitzaaien is een extra manier waarop deze planten je werk uit handen houden: ze verjongen en breiden zich vanzelf uit. Daardoor heb je na een paar jaar een overvloed van Rucola om te plukken. En dat is één van de doelstellingen bij een groentetuin: dat planten zichzelf vermeerderen, vroeg in het voorjaar uitlopen en gaan groeien en  je een heel lang oogstseizoen hebt.

Deze Rucola groeit ook in Nederland in het wild, op zandige gronden, in de duinen.

Een deel van de bloeischeuten kun je snoeien. Of je snoeit in de zomer een plant flink terug, waardoor je weer veel jong fris blad krijgt. De gesnoeide planten kun je van de blaadjes ontdoen voor in de keuken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s